Het inschakelen van een arbeidsrecht advocaat

arbeidsrecht

 

Wanneer je in een arbeidsconflict terecht bent gekomen doe je er verstandig om een advocaat in arbeidsrecht in te huren. Dan kan er op basis van een sterk dossier een zaak worden begonnen. Dit kan gaan om ontslag op staande voet, ontslagvergunning of een beoordeling van het concurrentiebeding.

Verschillende soorten ontslagprocedures

Een werkgever kan bij een ontslag voor drie verschillende ontslagprocedures kiezen. De eerste is een ontslag met wederzijds goedkeuren. Hiervoor hoeft dan in veel gevallen ook geen advocaat aan te pas te komen. De andere procedures zijn bij de kantonrechter en het UWV. Bij deze procedures komen vaak wel een arbeidsrecht advocaat in beeld.

Ontslag via UWV

Bij het UWV kan er voor gekozen worden om niet met een advocaat te werken. Dit kan bijvoorbeeld zijn door bedrijfseconomische of misschien wel persoonlijke redenen. Deze ontslagaanvraag moet dan goed worden onderbouwd en zal vervolgens vier tot zes weken in beslag nemen. Wanneer er geen advocaat ingeschakeld wordt is het nog wel verstandig om wat advies in te winnen. In alle andere gevallen is het ten zeerste aan te raden om gewoon met een advocaat het proces in te gaan.

Ontslag bij de kantonrechter

Bij de kantonrechter is het ook mogelijk om de ontslagprocedure in te gaan. Er wordt dan voor de rechter een verzoek tot ontbinding gedaan. In de meeste gevallen zal dit ook plaatsvinden, vooral wanneer er zeer goede redenen zijn voor het ontslag. In dit proces wordt direct ook de omvang van een ontslagvergoeding vastgelegd en eventuele concurrentiebedingen bekeken.

Ontslag op basis van wederzijds goedvinden

Op het moment dat er een ontslag is op basis van wederzijds goedvinden dan hoeft dit niet via de kantonrechter te verlopen. Dit kan ook worden afgehandeld op basis van een zogenaamde beƫindigingsovereenkomst. Dit is voor beide partijen dan vaak de voordeligste uitkomst. Het kan wel verstandig zijn om het contract door een advocaat te laten controleren, dan weet je zeker dat je niet voor verrassingen komt te staan.