Debiteurenbeheer

debiteurenbeheer

 

Alle activiteiten die een onderneming die ervoor moeten zorgen dat debiteuren openstaande facturen betalen, dat is wat debiteurenbeheer inhoudt. Voor ondernemingen is het belangrijk om hier goed bij stil te staan en om ervoor te zorgen dat er een goed systeem is hiervoor. Dit kan voorkomen dat klanten niet betalen of te laat betalen. Wanneer u zorgt voor een goed systeem, voorkomt u dat u veel tijd kwijt bent aan bijvoorbeeld incassotrajecten. U kunt verschillende partijen inschakelen wanneer u hulp zoekt op het gebied van debiteurenbeheer. Op deze manier loopt uw onderneming op rolletjes en hoeft u zich niet druk te maken over klanten die niet betalen.

Waarom debiteurenbeheer?

Het belang van een goed debiteurenbeheer blijkt wel uit het feit dat meer dan de helft van faillissementen ontstaan door slecht beheer hiervan. Zorg er daarom voor dat dit goed geregeld is. Het zorgt er namelijk ook voor dat uw financiƫle positie versterkt wordt. Om een goedlopende onderneming op te zetten en draaiende te houden is het van groot belang dat deze beschikt over goed debiteurenbeheer. Het gaat namelijk om meer dan ervoor te zorgen dat een klant betaalt. Zo kan het zijn dat deze wel wil betalen, maar niet kan betalen. Of misschien is er een administratieve fout gemaakt of heeft de klant het verkeerde product ontvangen. Met goed beheer houdt u hier goed zicht op.

Voordelen debiteurenbeheer

Er zijn veel voordelen wanneer u zorgt voor goed debiteurenbeheer. Zo worden achterstallige betalingen op tijd gesignaleerd, zorgt het voor het structureel terug dringen van het openstaande saldo, leidt het tot minder hoge rentekosten en heeft het een belangrijke bijdrage aan de winst. Daarnaast worden klachten op tijd gesignaleerd waardoor u de klantrelatie kunt verbeteren en goed onderhoudt. Ook zorgt het voor een positief en professioneel beeld van uw onderneming. Er zijn nog vele voordelen te bedenken als het gaat om debiteurenbeheer. Wanneer u er zelf geen verstand van heeft schakelt u gemakkelijk iemand in die dit wel heeft.

Tips

Wanneer u zelf aan de slag gaat met debiteurenbeheer, zijn er verschillende stappen die u kunt nemen. Zorg ervoor dat u uw administratie bijhoudt, zodat u weet welke klanten nog niet hebben betaald. Check ook, waar dit nodig en mogelijk is, uw klanten vooraf. Zo weet u met wie u te maken heeft. Maak ook altijd vooraf afspraken over de betalingstermijn, zodat duidelijk is wanneer de klant moet betalen. Zorg zelf ook voor een snelle facturatie, zodat u niet door uw eigen schuld lang op uw geld hoeft te wachten. Wanneer uw klant niet betaalt, kunt u deze bellen en een aanmaning sturen. Daarna is het verstandig om juridische middelen in te zetten. Incassobureau Pro uit Utrecht staat u graag bij als het aankomt op incassorecht en debiteurenbeheer.